29.08.2013

Wawel Michałki Białe





Wstęp

Michałki są cukierkami czekoladowymi powstałymi, z tego co odkryłem w czeluściach internetów, około 1922 roku na Śląsku, natomiast aktualną nazwę nadano im w latach 70' aczkolwiek zdania są podzielone. Jest to produkt bardzo dobrze znany, do którego przyzwyczaiło nas kilka różnych firm cukierniczych, to łącząc się w większe spółki, to będąc wykupywanymi przez zagranicznych inwestorów - ważne jest, że nadal produkują Michałki i udostępniają je na nasz rynek (choć znaleźć je można również w Europie Zachodniej). To jednak Wawel pokusił się o złamanie stereotypu dotyczącego tradycyjnego wyrazu tych czekoladek i wprowadził kilka różnych wersji smakowo-kolorystycznych (kawowe, pomarańczowe, białe i biało-czerwone), zaczynając od Białych Michałków (trąci problemami rasowymi) oraz jedną nową formę: Michałki w tabliczkach.

Do rzeczy

Tak naprawdę, białe Michałki nie zawierają masła kakaowego, którego zawartość definiuje czekoladę, jednak jest to 'biała' wersja cukierków, charakteryzująca się smakiem podobnym do białej czekolady, także podpada pod moją wizję 'czekoladobiałości'.
Cóż mamy przed sobą? Oto jest rdzeń cukierka, zajmujący ponad 80% całości i polewa czekoladopodobna (mierzi mnie to słowo, ale taka prawda :C ) o charakterystycznie pofalowanej powierzchni. Jest ona dość tłusta, miękka, choć nie lepiąca się w temperaturze pokojowej, niezbyt słodka i ogólnie mało wyrazista, a mimo to dobrze komponuje się ze środkiem cukierka. Masa znajdująca się pod powierzchnią polewy jest słodka, ma smak orzechów i śmietanki oraz lekką nutę irysów. Na języku rozpuszcza się szybko i wyczuć można wyraźną szorstkość, ponadto zawiera okruchy herbatnika oraz kawałki orzeszków. Nie zawiera kakao, jej smak jest śmietankowo-mleczno-waniliowy.
Podkreślając subiektywność mojej oceny, doceniając przyjemny smak oraz chęć wprowadzenia na rynek nowej wersji smakowej, wystawiam Michałkom Białym 6/10 + rózgę za brak masła kakaowego.


Dostępność

Michałki Białe łatwo znaleźć do kupna na wagę w hipermarketach oraz w delikatesach i dyskontach w paczkach. Michałki na wagę kosztują około 25zł/kg, a jeden cukierek (ciekawostka) waży około 16gramów. Sprzedawane w paczkach po 280g lub 500g kosztują podobnie.

1 komentarz:

  1. Wspaniały blog! Widać, że jesteś specem od białej czekolady. Osobiście wolę mleczną ale polecę bloga koleżankom w pracy - na pewno skorzystają:)

    OdpowiedzUsuń