Dziś druga biała czekolada w formie tabliczki, jedna z wielu, które w przyszłości mam nadzieję pożre... opisać czytelnikom, jedna z wielu również zawierająca orzechy. A także wydłużanie bloga przez zdjęcia wertykalne.
Biała czekolada z całymi karmelizowanymi orzechami z linii Grand'Or marki Heidi. Owa firma, będąca pomysłem szwajcarskiej rodziny zajmującej się również wcześniej cukiernictwem, zakład produkcyjny posiada w Rumunii, składniki skądinąd pochodzą z innych krajów, w tym ze Szwajcarii (gdzie założę się, że kakao nie rośnie, ale oddajmy Szwajcarii honory). Firma powstała w 1993 roku, natomiast produkcją czekolad w tabliczkach zajęła się dopiero od 1996 roku, zaś czekolady z orzechami jeszcze trochę później. Pierwszy raz spotkałem się z nią zdaje się około 2010 roku.
Do rzeczy
Biała czekolada z orzechami to nienowość. Z całymi orzechami to nieczęstość. Z orzechami wcześniej zaś karmelizowanymi to jużrzadkość. Poza sporymi orzechami laskowymi, każdemu konsumentowi w pakiecie dołączane są również chrupki kukurydziane wmieszane w całą masę czekolady. Czekolada jest wykonana wyjątkowo estetycznie. Szerokie kostki z ładnie odciśniętymi wzorami wyglądają ekskluzywnie, zatopione w niej orzechy mienią się złotym odcieniem karmelu, a cała tabliczka jest wygodna w łamaniu dzięki eleganckiej grubości czekolady, która jest dość płaska, może 2/3 grubości zwykłej tabliczki czekolady. Ciekawie wygląda rewers czekolady, z wyróżniającymi się mocno orzechami laskowymi, jak w taśmie kataryniarza lub Alfabecie Braille'a dla łasuchów (oldschoolowe słowo, prawie jak abażur).
Jaka jest w smaku? Czekolada jest niezbyt słodka (jak na słodką białą czekoladę oczywiście) i niezbyt aromatyczna, a dzięki temu czuć naturalne składniki, wanilię i orzechy. Orzechy bywają różne: we wnętrzu gorzkawe lub słonawe, jak to orzechy, ale każdy ma bardzo delikatną karmelową otoczkę, czyniącą je chrupiącymi i słodkimi - daje to przewagę nad konkurencją. Płatki kukurydziane w czekoladzie są bardzo drobne i jest ich objętościowo bardzo niewiele, choć czynią czekoladę ciekawą, bardziej chrupiącą, lżejszą. Ogólny smak czekolady to wanilia z mlekiem w proszku, lekka, chrupka, delikatna, łatwo rozpuszczająca się choć niemiękka.
Przechodząc już do oceny, subiektywnie moimi oczyma (zabawne słowo, nie nadążyło z rozwojem polskiego języka) oraz kubeczkoma (tu ja nie nadążyłem) smakowymi, z całą pełnością stawiam 7/10 + kołek na Draculę.
Dostępność
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz